
Westenwind Kracht 12 biedt een zomer lang een (t)huis aan kunstenaars in de Riet, de Mussenbuurt en Norbertuswijk.
De 12 kunstenaars stellen zich hier aan je voor
Maria Vanhoof
Maria Vanhoof, een kunstenaar die schoonheid ziet in alledaagse objecten, zal van 3 juni tot 14 juni 2024 wonen in de Marijkestraat en vandaaruit een unieke samenwerking aangaan met de lokale bewoners. Haar werk begint met gevonden materialen zoals verweerd hout, plastic touwen en verroeste blikjes, die ze met een voorliefde voor textiel transformeert. Haar fascinatie voor de vergankelijkheid van materialen drijft haar om de schoonheid te ontdekken in wat anderen als lelijk beschouwen.
In haar streven naar een lagere ecologische voetafdruk zal Maria samenwerken met de gemeenschap om verhalen te verzamelen, ideeรซn te scheppen en hoop te brengen door kunst. Door ontmoetingen te organiseren in de rafelranden van kunst, zal ze vanuit vertelling en verbeelding werken creรซren die resoneren met het diepe verlangen naar een betere wereld.
Haar werk zal dienen als een bron van troost en inspiratie te midden van een wereld vol teleurstellingen. Maria van Hoof brengt niet alleen kunst, maar ook hoop en verbondenheid naar de lokale gemeenschap.
Louisa Vergozisi
Louisa Vergozisi (1998, Volos, Griekenland) is beeldend kunstenaar en fotograaf. Ze werkt met digitale en analoge fotografie, video en performance. Dit doet ze vaak in samenwerking met andere kunstenaars. Daarnaast maakt ze site-specific installaties met gevonden objecten.
Van 3 juni tot en met 14 juni 2024 betrekt ze een woning aan de Prinses Marijkestraat, waarvanuit ze deze periode zal werken.
Tijdens haar verblijf wil Louisa op zoek gaan naar nostalgische elementen als verhalen en objecten die de inwoners van de wijk met elkaar verbinden. De kern van haar zoektocht bestaat uit meerdere vragen: hoe mengen verschillende culturen zich in een buurt en hoe veranderen deze door de jaren heen? Wat hebben oudere aan jongere generaties te vertellen? Als buitenstaander hoopt ze een nieuwe kant van de wijk vast te leggen en met de buiten wereld te delen.
Daarnaast wil Louisa ook aandacht besteden aan de appartementen zelf, die lang als thuis van verschillende mensen hebben gediend en binnenkort afgebroken zullen worden.
๐.๐. ๐๐ฎ๐ป ๐ฆ๐๐ฒ๐ฒ๐ป๐๐ฒ๐น
๐ญ๐ณ ๐ท๐๐ป๐ถ ๐๐ผ๐ ๐ฎ๐ด ๐ท๐๐ป๐ถ
Graag willen we jullie voorstellen aan H.F. van Steensel, de eerste kunstenaar die zich heeft gevestigd bij ๐๐๐ป๐๐๐ฒ๐ป๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ผ๐ฝ ๐๐ฒ๐๐ผ๐ฒ๐ธ. In drie wijken in Horst hebben heel lang families gewoond. Ik vraag me af wie die mensen waren, of ze hier blij waren en of ze hier nog steeds zijn. Nu komt er een kunstenaar op bezoek, een goed idee want zonder kunst geen democratie.
Maar (let op, dit is gewoon een idee, geen beoordeling), misschien hadden in deze huizen ook wel een tijdlang nieuwkomers kunnen wonen, mensen die gevlucht zijn of op zoek naar een veilige plek, NIEUWKOMERS. Tijdens het bezoek van de kunstenaar ben ik ook 12 dagen een nieuwkomer, een rare snuiter uit het verre Amsterdam, met een grote zwarte hond, een onbekend figuur.
Mijn plan is om met mijn hond door de buurt te wandelen en ondertussen met mensen, buurtbewoners, een babbeltje te maken. Het worden een soort van spontane gesprekjes waarin ik me rustig wil gedragen (als gast) en tegelijkertijd de bewoner wil uitnodigen om deel te worden van mijn verhaal, mijn leven, en ik van het zijne. Ik wil aardig zijn terwijl ik te gast ben. Ik wil weten wat de bewoner leuk of minder leuk vindt aan de wijk of het huis. En wat hij of zij het belangrijkst vindt aan een huis en het wonen.
Deze gesprekjes wil ik in gedichten en korte filmpjes stoppen. Ook vraag ik aan de bewoners om een stukje spul van hun huis, een kledingstuk of iets ouds. Met die spullen maak ik รฉรฉn of meer kunstwerken. KUNST IS MIJN THUIS.
Tijdens de afsluiting nodig ik de buurtbewoners uit om te kijken naar mijn optreden te midden van de kunstwerken: IK MAAK VAN JULLIE REST MIJN THUIS. WELKOM IN JULLIE THUIS.
๐๐ผ๐ฒ๐ฝ ๐๐๐ถ๐๐ธ๐ฎ๐บ๐ฝ
De wind van ๐ช๐ฒ๐๐๐ฒ๐ป๐๐ถ๐ป๐ฑ๐๐ฟ๐ฎ๐ฐ๐ต๐ ๐ญ๐ฎ staat op het punt te waaien!
Ik wil jullie graag op de hoogte brengen van mijn aankomende avontuur bij Westenwind Kracht 12. Na een periode van schrijven op het Azoreneiland Sรฃo Jorge, zal ik me laten meevoeren naar het westen, rechtstreeks naar Eindhoven en vervolgens naar Horst. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar wat ik daar zal meemaken!
Tijdens mijn verblijf zal ik mezelf onderdompelen in de omgeving, de mensen en de verhalen die zich daar afspelen. Ik zal verhalen tekenen en tekeningen schrijven, want dat is waar ik van houd. De wind kan alle kanten op waaien, en ik ben er klaar voor om me te laten verrassen!
Hoe dan ook, van ๐ญ๐ณ ๐๐ผ๐ ๐ฎ๐ด ๐ท๐๐ป๐ถ zal ik mijn intrek nemen in de Prinses Marijkestraat. Vamos ver, zoals ze in het Portugees zeggen. We gaan het zien! Ik neem een rugzak vol nieuwsgierigheid mee.
Ik kijk er enorm naar uit om deze nieuwe fase van mijn artistieke reis te delen met jullie allemaal.
๐ฆ๐ถ๐ด๐ฟ๐ถ๐ฑ ๐ก๐ฒ๐๐๐ถ๐ป๐ด๐ฒ๐ฟ
Het geheime leven der dingen In mijn nieuwste object โEcosystemโ worden alledaagse voorwerpen bij elkaar gebracht en vormen ze een soort โlevende gemeenschapโ.
Door middel van fotografie ontdekte ik dat details van een geheel mysterieuzer en abstracter lijken en meer betekenis mogelijk maken.
Iedereen die geรฏnteresseerd is, is van harte welkom om tijdens mijn bezoek (1-12 juli) gekleurde plastic onderdelen mee te nemen. Vervolgens proberen we te kijken welke zaken bij elkaar passen en hoe ze elkaar ondersteunen. Op fotografisch vlak kun je hele werelden ontdekken en je blik verder uitbreiden dan het al bekende.
๐๐ฟ๐บ๐ฎ ๐๐ฟ๐ถ๐ท๐น๐ถ๐ป๐ธ
Graag stellen we jullie voor aan Irma Frijlink, de volgende kunstenaar die van 1 juli tot 12 juli in onze wijk zal wonen en werken. Irma is een getalenteerde textielkunstenaar die zich richt op maatschappijkritische onderwerpen, vooral gerelateerd aan de positie van vrouwen. Haar leidende thema's zijn kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Irma maakt hoofdzakelijk gebruik van industrieel vilt als basismateriaal, waarop ze met de naaimachine tekent.
Tijdens haar verblijf in Horst heeft Irma een prachtig project in gedachten. Ze wil buurtgenoten uitnodigen om samen te borduren aan een gezamenlijk kunstwerk. Iedereen is welkom om hun gevoel van thuis zijn vast te leggen op dit kunstwerk. Laten we samen een kleurrijk en divers kunstwerk creรซren dat de verbondenheid en diversiteit van onze gemeenschap weerspiegelt.
Dit belooft een inspirerende en inclusieve ervaring te worden, waarbij de gemeenschap samenkomt om hun gevoelens en ervaringen te delen door middel van kunst
๐๐ฎ๐ฐ๐พ๐๐ฒ๐น๐ถ๐ป๐ฒ ๐๐ฎ๐ป๐๐๐ฒ๐ป
~ 15 - 26 juli
Als echte Horstenaar voel ik me hier thuis, ben ik geen vreemde vogel. Ik ben niet helemaal nieuw in de buurt, maar dat heeft zo z'n voordelen. Ik ken al wat mensen en kan makkelijker contact leggen.
De laatste twaalf jaar heb ik me vooral beziggehouden met 'community art'. Samen met allerlei mensen werk ik aan kunstprojecten die ons verbinden.
In 2013 heb ik samen met buurtbewoners een troon gebouwd en versierd in het Beatrixparkje aan de Beatrixstraat. Ook leerlingen van het Dendron college en andere buurtbewoners hielpen mee. Maar nu is die troon wel aan een opknapbeurt toe. Misschien ga ik tijdens mijn verblijf hier wel samen met buurtbewoners die troon opknappen. Ik kan ze er direct over aanspreken.
Maar ik sta ook open voor spontane activiteiten en nieuwe ideeรซn tijdens mijn tijd hier. Wat er precies zal gebeuren, weet ik nog niet. Het belangrijkste voor mij is dat er ontmoetingen plaatsvinden en er verbinding ontstaat. Ik hoop dat er kunstwerken ontstaan die geรฏnspireerd zijn op de buurt en gemaakt zijn door de mensen hier.
๐ ๐ฎ๐ฟ๐ถ๐ผ๐ป ๐๐ฒ๐ถ๐ท๐ธ๐ฒ๐ฟ๐
๐๐๐ป๐๐๐ฒ๐ป๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ผ๐ฝ ๐๐ฒ๐๐ผ๐ฒ๐ธ ๐๐ฎ๐ป ๐ญ๐ฑ ๐ท๐๐น๐ถ ๐/๐บ ๐ฎ๐ฒ ๐ท๐๐น๐ถ ๐ถ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ฃ๐ฟ๐ถ๐ป๐๐ฒ๐ ๐ ๐ฎ๐ฟ๐ถ๐ท๐ธ๐ฒ๐๐๐ฟ๐ฎ๐ฎ๐ ๐ถ๐ป ๐๐ผ๐ฟ๐๐.
Ontdek de natuur in je eigen omgeving samen met Marion Heijkers!
๐๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ฐ๐ต๐ ๐๐ฝ๐ฒ๐ฐ๐ถ๐ฎ๐ฎ๐น ๐๐ผ๐ผ๐ฟ ๐ผ๐๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ ๐ฒ๐ป ๐ธ๐ถ๐ป๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป.
Marion Heijkers is al meer dan 25 jaar werkzaam als leerkracht in tekenen, handvaardigheid en textiel op een middelbare school in Nijmegen. Haar passie ligt bij het leren kijken naar de natuurlijke omgeving waarin we wonen en leven.
Deze zomer wil ze graag samen met kinderen op ontdekkingstocht gaan naar de kleine wonderen van de natuur. โOp zoek gaan naar kleine wezentjes, planten en dieren in jullie eigen woonomgeving. Er is zoveel te zien... als we er de tijd voor nemen! Samen op een paar momenten in de zomervakantie lekker creatief aan de slag in de buitenluchtโ. Jullie gaan samen tekenen, schilderen en knutselen, geรฏnspireerd door al het moois om ons heen.
Marion kijkt er naar uit om samen met jullie de schoonheid van de natuur te ontdekken en creativiteit lekker de vrije loop te laten!
๐๐ฟ๐ถ๐ธ ๐๐ฎ๐ป ๐ ๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐๐ฐ๐ต๐ฎ๐น๐ธ๐ฒ๐ฟ๐๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ฑ
Tijdens zijn werkperiode in de Norbertuswijk strijkt hij neer met Bouwbureau de Kievit, van 29 juli t/m 9 augustus.
Bouwbureau de Kievit opereert met de slogan โโthuis in goed wonenโ. Er komt een tijdelijke creatieve basis, waar de themaโs die belangrijk zijn voor een goede woonomgeving nader zullen worden onderzocht.
In een uniek bouwinformatiecentrum, waarbij de imaginaire bouwmeester Willem de Kievit het voortouw zal nemen, wordt gedurende de projectperiode door Bouwbureau de Kievit op haar eigen kenmerkende wijze onderzoek gedaan naar de dingen die belangrijk zijn voor bewoners om zich thuis te kunnen voelen!
Ansichtkaarten vertellen verhalen van nieuwe ervaringen onderweg en vertrouwde herinneringen aan thuis. Het is de kunst om je overal thuis te kunnen voelen en avontuurlijk op je plek te kunnen zijn.
Laten we samen de wereld van wonen en thuis verkennen waarbij kunst ons verbindt en inspireert. Woont u goed thuis? Laat het Bouwbureau de Kievit weten; Prinses Marijkestraat 70, 5961 CH Horst
Chris Ros
De plek waar weemoed en verlangen verenigd is, daar ligt mijn krachtveld. Een gebied wat ik omschrijf als; daar waar het water het land kust, het ongrijpbare segment wat tussen je tenen door sijpelt ik benoem het ook wel eens als: de maan met de handen willen grijpen.
Ik, Chris Ros, (vakschool Schoonhoven en kunstacademie Utrecht) ben een โbeeldhouwerโ die lijnen trekt om deze gemoedstoestand. En werk vanuit deze materie in verschillende disciplines (o.a. tekenen, grafiek, ruimtelijk en edelsmeden) en met zeer divers materiaal.
In het Westenwindhuis te Horst beland ik op zoโn plek, een tussengebied. Waar herleidbare feitelijkheden zoals bouwtekeningen, routes, plattegronden, al die technische gegevens, zich hebben vermengd met het leven. De rijkdom van emotionele binding, vertrouwdheid van een badkamerdeurโฆ het kraken van de 3e tree van de trapโฆde geur van zeep โฆ de afgesleten drempel.. tocht uit de brievenbus, uniek lijkende gevoelens maar altijd universeel blijken te zijn.
Een vast omlijnd plan heb ik nog niet. Maar graag wil ik met buurtbewoners het hebben over wat ik hier boven beschrijf.
Ik kan alleen maar hopen dat ze genegen zijn om te delen in hun gemoedtoestand. Zodat ik dat mee kan nemen in het werk, de zoektocht naar het toekomstige verleden van het huis, de wijk, het leven met de nieuwe werkelijkheid.
๐๐ฑ๐๐ถ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐๐น๐ฒ๐ถ๐ป
๐๐๐ป๐๐๐ฒ๐ป๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ผ๐ฝ ๐๐ฒ๐๐ผ๐ฒ๐ธ ๐๐ฎ๐ป ๐ญ๐ฎ ๐ฎ๐๐ด๐๐๐๐๐ ๐๐ผ๐ ๐ฎ๐ฐ ๐ฎ๐๐ด๐๐๐๐๐.
Hij gaat met jullie samen aan de slag om een collectief thuisaltaar/herdenkingsplek te creรซren, die geรฏnspireerd kan zijn op een traditionele Lourdesgrot. Daarbij kun je denken aan taferelen zoals: een gezin dat samen aan de eettafel zit, genietend van een maaltijd die hun culturele achtergrond weerspiegelt. Of Kinderen die samen spelen in de buurt, met achtergronden uit verschillende culturen en tradities. Of een groep vrienden die samenkomen voor een buurt barbecue, waarbij iedereen zijn eigen specialiteiten meebrengt om te delen.
Elk element van โhet altaarโ zal bijdragen aan een verhaal, een herinnering, een ervaring die we koesteren tot deze huizen tegen de vlakte gaan.
Door deze hedendaagse taferelen op te nemen in het thuisaltaar, wordt de rijke diversiteit en de unieke identiteit van de wijk gevierd. Edwin wil graag samenwerken om een kunstwerk te creรซren dat de vele facetten van 'thuis' weerspiegelt.
Laten we samen een blijvende herinnering creรซren aan ons gezamenlijke thuis.
๐๐ฎ๐ป๐ป๐ฒ๐ธ๐ฒ๐ฟ ๐๐ฟ๐ฒ๐๐ธ๐ฒ๐ฟ
๐ญ๐ฎ ๐๐ผ๐ ๐ฎ๐ฐ ๐ฎ๐๐ด๐๐๐us
โIk verveel me snel. Dus alleen tekenen en schilderen zou ik niet kunnen. Een project ontstaat als ik denk: hoe zit dat eigenlijk? Samenwerking is voor mij een belangrijk onderdeel van elk project en een afwisseling met de afzondering waarvoor ik kies als ik in mijn atelier werk.โ
De woning en omgeving waar ik als kunstenaar gedurende twaalf dagen zal verblijven is een kennismaking met een voor mij onbekende wereld. Niet alleen de woning maar ook de directe omgeving zijn onbekend. Ik ben benieuwd hoe de bewoners hier hun dagelijks leven inrichten.
Ik begin met me voor te stellen als deelnemende kunstenaar aan Kunstenaar op bezoek. En stel vervolgens voor de hand liggende vragen, zoals bijvoorbeeld: waar kan ik mijn boodschappen halen? Daarmee helpen ze me op weg en maak ik een beginnetje met het elkaar beter leren kennen.
Later vraag ik bewoners die daar voor open staan of ik een gesprek met ze kan hebben over hun leven en deze buurt. En over de veranderingen die door het afbreken van de woningen in hun leven zullen ontstaan. Dingen kwijtraken en nieuwe mogelijkheden.
Na het stellen van deze vragen om de boel een beetje los te maken ga ik samen met de bewoner op zoek naar hun wensen en mogelijkheden voor de nabije toekomst. Ik vraag expliciet wat ze voor zich zien. En stimuleer de bewoner om op een laagdrempelige manier zelf iets te verbeelden. Dat kan met woorden maar ook in andere technieken. Wie weet wat daar allemaal uit kan komen. Vervolgens komt de uitvoering in beeld..