Horst Futures op het Dendron College
In een wereld waar duurzaamheid, voeding en dierenwelzijn steeds urgenter worden, is het van cruciaal belang om jonge geesten te inspireren en hen de tools te geven om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van morgen. Op 6 februari was Horst Futures te gast op het Dendron College om de eerste klassers te onderwijzen in een uniek project genaamd 'Prototype van de Toekomst', als onderdeel van het Ontdekatelier.
Het doel van deze les was eenvoudig maar ambitieus: de studenten uitdagen om prototypes te ontwikkelen van innovatieve producten of diensten op het gebied van duurzaamheid, voedsel en landbouw, die problemen oplossen die voortkomen uit twee tegengestelde toekomstscenario's: UtopiaLand en Rampenrijk.
Leerlingen aan het denken zetten over de toekomst
In UtopiaLand, een ideale wereld, heerst overvloed en is er voldoende gezond voedsel voor iedereen. De nadruk ligt op duurzame voedselproductie en het welzijn van mens en dier. Het tegenovergestelde, Rampenrijk, wordt gekenmerkt door voedselschaarste, uitputting van de grond en conflicten door schaarste en ziektes.
De studenten begonnen hun reis door de toekomst door zich te verdiepen in deze scenario's en kozen vervolgens een onderwerp binnen het spectrum van milieu, voeding of mens/dier. Van daaruit verkenden ze de uitersten: de meest rampzalige situatie in Rampenrijk en de meest ideale in UtopiaLand.
Speculeren met kunstmatige intelligentie
Vervolgens kwam het spannende gedeelte: het bedenken van innovatieve oplossingen. De studenten werden aangemoedigd om hun creativiteit de vrije loop te laten en ideeën te genereren, met hulp van kunstmatige intelligentie (AI), die de problemen in Rampenrijk konden aanpakken, geïnspireerd door de praktijken in UtopiaLand. De focus lag op het bedenken van drie producten of diensten die een positieve impact zouden hebben op de toekomst van voedsel, milieu en dierenwelzijn.
Na intensieve brainstormsessies en levendige discussies ontstonden er verschillende opmerkelijke concepten. Een groep studenten bedacht bijvoorbeeld een innovatief systeem van verticale moestuinen, dat zelfs in stedelijke omgevingen voedselproductie mogelijk maakt zonder de grond uit te putten. Een andere groep stelde een educatief programma voor waarbij kinderen betrokken worden bij het verzorgen van stadsdieren, wat niet alleen het bewustzijn vergroot, maar ook bijdraagt aan het welzijn van de dieren.
Ten slotte kwam het hoogtepunt van het project: het maken van futuristische advertenties van de meest veelbelovende ideeën. Met hun verbeeldingskracht creëerden de studenten kleurrijke illustraties, gedetailleerde tekeningen en zelfs enkele AI-ondersteunde posters om hun concepten tot leven te brengen.
Dit initiatief, mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Horst Futures en het Dendron College, toonde de kracht van onderwijs in het stimuleren van creativiteit, innovatie en bewustzijn bij jonge mensen. Het liet zien dat de toekomst in goede handen is, zolang we blijven investeren in het inspireren van de volgende generatie om te denken als toekomstige leiders.